Razstava na ogled v avli gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah

Slovenski šport je 23. septembra 2020 prvič praznoval državni praznik DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez so pripravili potujočo razstavo s katero predstavljajo praznik in v zgoščeni obliki tudi del slovenske športne zgodovine. Pot po Sloveniji je pričela v začetku novembra v Moravskih toplicah, do sedaj pa je obiskala že trinajst regij. Jesenice jo tako gostijo kot štirinajsta regijska pisarna. S priložnostno slovesnostjo je bila razstava odprta danes v avli gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah.

Vodja regijske pisarne OKS-ZŠZ Jesenice Branko Jeršin je ob tej priložnosti predstavil vsebino razstave, ki vsebuje pet stebrov. Na prvem stebru je opisana pot slovenskih športnikov do svojega praznika. Pobuda je bila sprejeta na Seji Strokovnega sveta športa za vse OKS-ZŠZ, 14. septembra 2019.  Prvotni predlog za Dan slovenskega športa je bil 1. oktober v spomin na ustanovitev društva Južni Sokol (ustanovljen je bil 1.10.1863). Predsednik države Borut Pahor je predlog sprejel in že 1. oktobra 2019 pripravil velik sprejem za športnike in športne delavce. Vendar pa je potem ob razpravi v Državnem zboru predlagani datum ni dobil konsenza, zato pa je nov predlog, da bi Dan slovenskega športa praznovali 23. septembra, ko je Slovenija na Olimpijskih igrah v Sydneyju na isti dan osvojila prvi dve zlati medalji dobil popolno podporo poslancev. In tako je bil šport po dolgih desetletjih izenačen s kulturo. Prvič smo tako državni praznik Dan slovenskega športa praznoval 23. septembra 2020.

Na drugem stebru si obiskovalci lahko ogledajo pregled razvoja Športa za vse v Sloveniji iz obdobja pred drugo svetovno vojno pa vse do danes. Šport za vse je temelj slovenskega športa.

Zanimiv je tudi razvoj športa v slovenskih šolah. Predstavljen je razvoj do druge svetovne vojne, z nadaljevanjem v nekdanji skupni državi in seveda tudi pot športa v šolah v samostojni Sloveniji.

Na četrtem stebru, si obiskovalci lahko ogledajo predstavitev razvoja telesne kulture na Slovenskem. Prve zapise je objavil že Valvazor. Dr. Ivan Murnik velja za utemeljitelja telesno kulturne dejavnosti, razvoj pa je nato potekal vse do današnjih dni.

Zadnji peti steber, pa nam ponudi pregled največjih uspehov slovenskih športnikov od prvih uspehov pa vse do današnjih dni.

Zares zanimivo razstavo Dan Slovenskega športa si v avli jeseniškega gledališča ogledate vsak dan od 8. do 19. ure, pa tudi v času predstav in dogodkov v gledališču.

Regijska pisarna OKS – ZŠZ Jesenice bo razstavo gostila do 31. maja, nato pa se bo razstava preselila v Koper, kjer bo gostovala na 27. TAFISA svetovnem kongresu, Portorož 2022, ki ga Slovenija gosti od 8. do 12. junija.