Praznujmo skupaj

Prihaja praznični 23. september in vstopamo v najbolj športni mesec letošnjega leta, ko bomo drgič praznovali Dan slovenskega športa, in sicer 23. septembra, nadaljevali pa bomo z Evropskim tednom športa, katerega cilj je spodbuditi najširši krog prebivalcev k redni telesni dejavnosti!

Dan slovenskega športa, ki ga je Slovenija razglasila 18. junija lani, obeležujemo ob dnevu, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyu 2000 v čast zmagovalcem prvič zaigrala slovenska himna Zdravljica. Veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec so natanko 20 let pred prvo obeležitvijo našega novega državnega praznika postali olimpijski prvaki.

Dan slovenskega športa pa ni namenjen zgolj praznovanju vrhunskih dosežkov naših izjemnih športnikov. Predvsem je praznik namenjen spodbujanju vseh nas k rednemu športnemu udejstvovanju, je spodbuda k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu. Več kot 70% Slovenk in Slovencev se dobro zaveda, da redna športna vadba bistveno prispeva k zdravju in dobremu počutju, a kljub temu stopnja telesne dejavnosti v Sloveniji upada. Še posebej je upad pospešila epidemija.

Dan slovenskega športa je priložnost, da si vzamemo čas za šport.

Dan slovenskega športa je praznik vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, zato ga praznujmo skupaj. Obeležite ga lahko že samo s sprehodom ali kratkim 10-minutnim aktivnim odmorom na delovnem mestu, v šoli ali kjerkoli drugje. Vljudno pa ste vabljeni, da se pridružite enemu od številnih organiziranih dogodkov.

Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez v sodelovanju s številnimi panožnimi športnimi zvezami, Fakulteto za šport in Ministrstvom za zdravje, pripravlja osrednjo športno prireditev v ljubljanskem parku Tivoli. Ob 9. uri jo bodo otvorili predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in evropska komisarka, odgovorna tudi za področje športa, Mariya Gabriel.

Okoli 2.000 otrok, starejših in evropskih gostov se bo lahko preiskusilo v več kot 30 športnih izzivih, izmerilo svojo telesno zmogljivost in se pogovorilo o nasvetih glede zdrave športne vadbe. Ob 12. uri se bomo vsi skupaj podali na Predsednikov tek, ki bo potekal pod pokroviteljstvom predsednika Republike Boruta Pahorja.

Nedaleč od parka Tivoli, na ploščadi pred Predsedniško palačo, bo od 10.30 otvoritev razstave Dan slovenskega športa. Ob 11. uri bo v Predsedniški palači slovesnost ob državnem prazniku. V imenu predsednika republike, ki se mudi na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku, bo zbrane nagovoril Miroslav Cerar, slovenski olimpionik in vodja olimpijske reprezentance Slovenije Tokio 2020. Spregovoril bo tudi Wolfgang Bauman, generalni sekretar združenja TAFISA, in Franček Gorazd Tiršek, ki je letos osvojil dve medalji na paraolimpijskih igrah v Tokiju. Kot ponavadi ob dnevih odprtih vrat si bodo organizirane skupine ogledale uradne in delovne prostore predsednika Republike Slovenije pod vodstvom sodelavcev Protokola Republike Slovenije.

Okoli 2.000 otrok, starejših in evropskih gostov se bo lahko preiskusilo v več kot 30 športnih izzivih, izmerilo svojo telesno zmogljivost in se pogovorilo o nasvetih glede zdrave športne vadbe. Ob 12. uri se bomo vsi skupaj podali na Predsednikov tek, ki bo potekal pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Na Blejski promenadi bo ob 19. uri potekala državna proslava ob dnevu slovenskega športa. Ob tej priložnosti bo tudi uradna otvoritev Evropskega tedna športa, ki ga gosti Slovenija kot predsedujoča Svetu EU. Evropski teden športa bo po vsej Evropsi potekal od 23. do 30. septembra.