Slovenija prvič praznuje Dan slovenskega športa

Vstopamo v najbolj športni mesec letošnjega leta, ko bomo prvič praznovali Dan slovenskega športa, in sicer 23. septembra, nadaljevali pa bomo z Evropskim tednom športa, katerega cilj je spodbuditi najširši krog prebivalcev k redni telesni dejavnosti.

Osrednja prireditev se bo na Dan slovenskega športa odvijala na Trgu republike, kjer bodo na voljo številne športne aktivnosti, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez pa ob prvem praznovanju Dneva slovenskega športa poziva vse državljanke in državljane, da na praznik pokažejo svoj odnos do športa, naših vrhunskih športnikov in njihovih dosežkov.

Državni zbor je namreč 18. junija letos na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez sprejel dopolnitev Zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki predvideva vzpostavitev novega praznika, ki bo v celoti posvečen slovenskemu športu. Obenem prav letos mineva 20 let, odkar so Slovenci prvič osvojili zlato medaljo, in sicer, v letu 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju.

Dan slovenskega športa je praznik vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, zato ga praznujmo skupaj. Obeležite ga lahko že samo s sprehodom ali kratkim 10-minutnim aktivnim odmorom na delovnem mestu, v šoli ali kjerkoli drugje. Vljudno pa ste vabljeni, da se pridružite enemu od številnih organiziranih dogodkov.

23. septembra bomo oblekli svojo najljubšo športno opravo, napihnili žoge, zavrteli pedala, razgrnili joga blazine, si privoščili skok v vodo in še marsikaj. 23. septembra šteje čisto vsaka oblike telesne dejavnosti!

Po celi Sloveniji bodo na ta praznični dan potekali športno-rekreativni dogodki za vse starosti: športne igre zaposlenih, tek na 100m po vseh slovenskih šolah, mini olimpijade v lokalnih okoljih, začetek akcije KZS kolesarimo skupaj in še mnogi drugi, katerih del ste lahko tudi vi. Spremljajte nas, ko bomo objavljali dogodke in se nam pridružite, da zamigamo skupaj. »Na OKS-ZŠZ pripravljamo, skupaj z drugimi deležniki v športu, cel kup aktivnosti, ki bodo res zaznamovale nov praznik,« dodaja prvi podpredsednik OKS, mag. Janez Sodržnik.

Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije ob pripravah na obeležitev prvega Dne slovenskega športa poudarja, da »to ni le še eden na seznamu slovenskih državnih praznikov. To je praznik, ki je posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu ter s posebnim poudarkom, da vse Slovenke in Slovenci praznik obeležijo z lastno telesno dejavnostjo