Organizacijski odbor za pripravo aktivnosti ob dnevu slovenskega športa

V Grand hotelu Union v Ljubljani se je sestal organizacijski odbor za pripravo aktivnosti ob dnevu slovenskega športa, ki ga bomo letos premierno obeležili 23. septembra. Z osrednjo prireditvijo, ki bo na Trgu republike, različnimi dogodki v šolah, vrtcih, delovnih organizacijah in številnih lokalnih skupnostih bo izpostavljen pomen športa v najširšem smislu, Slovenke in Slovenci pa pozvani, da ta dan preživijo športno.

Dan slovenskega športa ni dan, ko bomo za slovenske vrhunske športnike navijali s kavča, temveč je dan namenjen gibanju. 23. september, dan slovenskega športa, je čas za šport. Skupaj z vami si želimo, da bomo telesno dejavni vsi. Šport je izredno pomemben pri skrbi za zdravje in krepitev imunskega sistema,« je na sestanku organizacijskega odbora izpostavil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) Bogdan Gabrovec. Prebivalce je k dejavni udeležbi povabila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec. Izpostavila je pomen športa kot telesne dejavnosti za zdravje vseh družbenih podskupin in se posebej zavzela za športno udejstvovanje v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Dan slovenskega športa bo uvod v Evropski teden športa, ki bo letos med 23. in 30. septembrom potekal že šestič.

»Vesel sem tako pozitivnega odziva na današnji sestanek. Vsi vabljeni ste se odzvali, kar kaže izredno pomembno podporo prazniku športa in našim prizadevanjem. Očitno delamo dobro in se zavedamo, da je podpora in promocija športa v najširšem smislu pomembna vrednota slovenske družbe. Slovenci nismo najboljši le na športnih tekmovališčih, v sam evropski vrh se uvrščamo tudi po podatkih deleža telesno dejavnih. A to ne pomeni, da smo lahko s tem zadovoljni, šport kot vrednoto moramo negovati in razvijati tudi v prihodnje. To je eden ključnih namenov praznika,« je na današnjem sestanku dejal mag. Janez Sodržnik, podpredsednik OKS-ZŠZ.

OKS-ZŠZ, nacionalne športne zveze, klubi in druge organizacije, ne le športne, bodo 23. septembra ob dnevu slovenskega športa pripravili številne športno-rekreativne dogodke v državi. Vabljeni bodo vsi, od najmlajših v vrtcih do upokojencev, invalidovin delovno aktivnih. Poleg osrednjega dogodka na Trgu republike, se bodo ta dan odvile tudi Športne igre zaposlenih v Novem mestu, več 100 različnih dogodkov širom Slovenije, praznični dan pa bo sklenjen s praznovanjem 20-letnice pvih zlatih olimpijskih kolajn za samostojno Slovenijo, 23. septembra 2000 na olimpijskih igar v Sydneyu. Priborili so si jih veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Športen pa bo ves konec septembra. Dan slovenskega športa bo namreč uvod v Evropski teden športa, ki bo letos med 23. in 30. septembrom potekal že šestič. Številne dejavnosti OKS, zvez in klubov ter društev na občinski ravni se bodo po 23. septembru nadaljevale ves teden do konca septembra.