Slovenci obeležili prvi dan slovenskega športa

Prvi podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik je pojasnil sporočilo praznika – zdrav duh v zdravem telesu in poudaril, da s telesno dejavnostjo investiramo vase in v svoje dobro počutje. »Res je, da prekipevamo od ponosa, ko nas slovenski vrhunski športniki postavljajo na svetovni zemljevid in krepijo našo narodno zavest, hkrati pa slovensko javnost motivirajo, da se tudi sami ukvarjamo s športom, tisto prostočasno dejavnostjo, ki ima izredno pozitivne učinke na posameznika in družbo,« je še dodal.

Kot prvi je pobudo o razglasitvi dneva slovenskega športa kot slovenskega državnega praznika podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi sam zagret športnik in častni pokrovitelj letošnje prve obeležitve praznika.

»Smo prva evropska država, ki obeležuje pomembnost športa z državnim praznikom. Za to obstajajo trije razlogi. Prvi, šport je tako zelo pomemben za naše zdravje in v okoliščinah v katerih se trenutno nahajamo, je to še toliko bolj vidno. Srečen sem, da smo se tako odločili in sem prepričan da bo Slovenija spodbudila še kakšno evropsko državo, da nam bo sledila. Drugič, ne gre le za zdravje, temveč tudi za veselje, radost in vse stvari, ki jih šport ponuja. Športni uspehi, zlasti olimpijcev, vseh, ki tekmujejo na mednarodnih prizoriščih, krepijo ugled naše države. V 30 letih obstoja so športnice in športniki krepili ugled naše države in nam na mnoge načine odpirali vrata v mednarodno skupnost. Tretjič, povezanost. Mi smo skupnost. Med nami so številne razlike, kar je tudi prav, ker nam omogočajo, da živimo kot ena živahna družba. Vendar je tudi pomembno, da je veliko več tistega kar nas povezuje kot ločuje. In šport nas povezuje. Vesel sem, da je šport postal razlog za državni praznik. Ko je državni praznik za hip pozabimo na razlike in se zavedamo, da pripadamo skupnosti in tako je tudi danes,« je na otvoritvi dogodka poudaril predsednik Republike Slovenije.

Prireditev je popestril nastop Gimnastičnega kluba Sokol Bežigrad, ki pa je postregel z nepričakovanim presenečenjem – nastopili so namreč veterani gimnastičnega kluba in dokazali, da je šport brez dvoma dejavnost za vse generacije.

Slavnostne otvoritve pa se je udeležila tudi trojica, ki je zaslužna, da je natanko 20 let nazaj na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zaigrala slovenska himna. Zdravljica je bila zaigrana, ko smo, prav tako prvič v samostojni zgodovini, Slovenci prišli do olimpijske zlate kolajne po zaslugi Iztoka Čopa, Luke Špika in Rajmonda Debevca. Miloš Janša in Jože Mikolič, trenerja, ki sta prispevala k tem izjemnim uspehom pa sta navzočim naložila nekaj vaj, ki jim bodo pomagala do boljše športne pripravljenosti.

Praznovanja in številnih športnih aktivnosti so se v Ljubljani udeležili tako otroci, mladi, kot tudi tisti malo starejši, ki se zavedajo, da je gibanje izjemno pomemben dejavnik ohranjanja zdravja tudi v zrelejših letih.

Rad imam šport in danes se imam super! Vsak dan bi se morali tako zabavati. Najbolj všeč mi je poligon, kjer tekmujem s prijatelji,” je povedal eden izmed najmlajših udeležencev, medtem ko je ena izmed starejših obiskovalk izpostavila: “Zavedam se, da je za moje zdravje telesna aktivnost zelo pomembna. Sem vesela, da smo dobili praznik, ki izpostavlja pomen gibanja, pa tudi če je to le sprehod – ni pomembno, samo da narediš nekaj dobrega zase.”

Po celotni Sloveniji so ob prazniku potekali številni športno-rekreativni dogodki za vse starosti: športne igre zaposlenih, tek na 100m po vseh slovenskih šolah, mini olimpijade v lokalnih okoljih, začetek akcije KZS kolesarimo skupaj in še mnogi drugi. V Novem mestu so dan slovenskega športa obeležili s športnimi igrami zaposlenih, na Bledu pa so slavnostno obeležili 20-letnico trojne slovenske zmage na Olimpijskih igrah v Sydneyju, ko so se v zgodovino zapisali Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec.

»Danes je štela čisto vsaka oblika telesne dejavnosti in na OKS-ZŠZ smo ponosni, da nam je na prvi dan slovenskega športa v pogon uspelo spraviti ogromno številko Slovenk in Slovencev, ki so s svojo telesno dejavnostjo izrazili svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdrave, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo« je povedal Bogdan Gabrovec, predsednik OKS-ZŠZ in pozval k telesni aktivnosti tudi v nadaljevanju tedna, ko se bo odvijal Evropski teden športa in skupaj z njim številne organizirane športne aktivnosti.